Followers

:: PUASA DAN MERDEKA ::

Thursday, September 3, 2009

Sama-sama kita bertaqwa kepada Allah dalam erti kita melaksanakan segala titah perintah-NYA serta menjauhi segala larangan-NYA

Juga Marilah kita sama2 meningkatkan tahap ketaqwaan dan kesyukuran kita kepada allah s.w.t.Kerana setiap hari kita berada dalam nikmat2 yang berlainandaripada yang semalamnya.Lebih2 lagi nikmat berada dalam Bulan Ramadan yang dijanjikan pelbagai gandaan pahala oleh yang Maha Esa.

Ramadan adalah bulan untuk kita merdekakan jiwa rohani kita dari segala nafsu antaranya:


· Merdekakan daripada nafsu makan yang berlebihan
· Merdekakan daripada nafsu percakapan yang tidak berfaedah
· Medeka dari nafsu bakhil (kedekut) cintakan harta dengan tidak menunaikan tanggungjawab harta seperti sedekah wajib,sumbangan atau bersikap boros tidak pada tempatnya.
· Merdeka dari sifat malas beribadah dan perbuatan yang sia2.


Jika kita meneliti sejarah Nabi Muhammad s.a.w peperangan besar yang disertai oleh baginda ialah perang badar yang berlaku pada Ramadan tahun kedua hijrah ia juga disebut sebagai (yawmulfurqon) iaitu hari pembeza antara kebenaran dan kebatilan .


Perang Badar,boleh dianggap sebagai perang kemerdekaan akidah yang pertama dalam sejarah umat Muhammad s.a.w .

Sebagai mananya berlaku perang badar pada bulan Ramadan (Fathu Mekkah) iaitu pembebasan kota Mekkah dari kekotoran syirik jahilliah.Ia berlaku padan tahun ke-8 hijrah.Gerakan memerdekakan Mekkah dari segala unsure syirik telah mendapat kejayaan yang gemilang dengan bantuan allat s.w.t.

Kedua2 peristiwa yang bersejarah ini, serta sentiasa diulang-ulang setiap kali datangnya Ramadan Al-Mubarak.

Mengikut kalendar Gregorian bulan ogos ini juga umat Malaysia akan meraikan tarihk besar dalam sejarah Malaysia iaitu Hari Kemerdekaan .Kita menghargai segala jasa penat lelah,pahit maung generasi datuk nenek kita yang berjuang menetang penjajah yang bukan sahaja penjajahan dalam pemerintahan bahkan jua penjajahan akidah dan pemikiran. Semoga Allah membalas segala usaha mereka yang terdahulu.

Apa yang hendak kita nyatakan disini ,bagaimana kita menghargai dan mengisi kemerdekaan yang kita perolehi sesuai dengan bulan Ramadan bulan kemerdekaan islam sedunia.

Rentetan dari bulan kemerdekaan umat islam ini apa salahnya jika kita terjemahkan dalam diari sambutan kemerdekaan Malaysia tahun ini.Iaitu :

· Merdekakan Negara daripada sistem yang tidak islamik kepada system islam sama ada dalam bidang politik ,ekonomi mahupun undang2 yang dilakukan secara berperingkat.Setiap individu mulakan pada diri keluarga ,masyarakat dan seterusnya kepada pemerintahan.

· Merdekakan Negara ini dari segala unsur pembaziran harta sama ada harta milikan sendiri dan lebih2 lagi harta rakyat dan negara.

· Merdekakan Negara dari unsur2 yang boleh mengganggugugat dan merosakkan akidah serta kesucian islam terutamanya islam liberal , gerakan gerakkan sufi yang menyeleweng, rasul palsu dan sebagainya.Pihak berwajib hendaklah bekerjasama menggunakan kuasa yang ada mengikut bidang masing2 begitu juga dengan kita.

· Merdekakan Negara daripada unsur2 yang melalaikan umat islam serta menghancurkan akhlak mereka sama ada dalam bentuk hiburan melampau budaya yang tidak islamik dan lain2nya.


Tidak ada gunanya kita melaung laungkan kalimah keramat ‘MERDEKA’ sedangkan merdekaan yang hakiki menurut pandangan Allah masih jauh untuk kita capai hinggalah pada hari qiamat nanti segala apa yang kita banggakan menjadi debu2 yang beterbangan.p/s: antara isi Khutbah JUmaat saya di surau (masjid) AsSiddiqiin pada 28.8.09, lambat dimasukkan d blog

0 comments: