Followers

Yang Dinanti Akan Bermula

Monday, April 4, 2011Bismillahirrahmanirrahim.

Selang seminggu lagi, peperiksaan semester II pelajar sarjana di Universiti Kebangsaan Malaysia akan bermula. Kebanyakan kuliah di Jabatan Syariah telah pun berakhir, kalau ada pun cuma perbincangan berkenaan isu semasa di Malaysia.

Saya fikir, sahabat di seluruh dunia (Timur Tengah) sekarang ini juga sedang mempersiapkan diri untuk menghadapi peperiksaan yang akan dijalankan oleh pusat pengajian masing-masing.

Teringat ketika diri masih menuntut di Pakistan, perasaan gusar sering melanda setiap kali musim peperiksaan. Apa tidaknya, di sana lebih menekankan soal hafazan dan penghuraian terperinci terhadap sesuatu permasalahan, hatta jika dikemukakan pendapat mana-mana ulama, perlu disebutkan secara tepat siapakah yang mengutarakan pendapat tersebut. Tidak boleh ditulis 'sebahagian ulama' atau ' ada ulama', bahkan wajib ditulis 'kata Abu Hanifah bla bla bla, menurut Ibrahim Nakhaie bla bla bla'.

Ketika di Mesir, saya bermula dengan Tahun 3 (bagaimana saya boleh menempatkan diri di Tahun 3, panjang ceritanya ;) ). Saya sempat menghadiri kuliah selama seminggu sahaja, namun dengan rahmat Allah, saya lulus dengan jaya.

Melangkah ke Tahun 4 juga amat mencabar. Walaupun saya hanya ke kuliah sekali sahaja pada tahun itu, saya tumpukan kepada pembacaan kitab-kitab karangan Profesor yang mengajar subjek -subjek tahun 4. Sebahagian besar sukatan telah pun saya pelajari sebelum ini. Cuma yang berbeza dari bentuk huraian dan contohnya sahaja.

Memang nampak saya 'kurang sopan' bila tidak menghadiri kuliah, tetapi bukan bermakna saya tidak bertanya tentang apa yang dipelajari dikuliah. Saya punyai ramai sahabat yang sentiasa memberi nota-nota bahkan kami berdiskusi bersama. Apatah lagi saya banyak keluar Kaherah bagi memenuhi permintaan sahabat dan sahabiah yang memerlukan kelas tutorial, lalu saya banyak 'tuang' kuliah. Saya jiga inginkan mereka faham kesemua subjek melebihi apa yang saya faham. Alhamdulillah, ramai yang lebih berjaya dari saya . Tahniah !!


Pada semester kedua tahun ini saya telah mendaftar dan mengesahkan diri untuk menduduki peperiksaan bagi 5 subjek.

Kursus wajib Jabatan Syariah yang saya ambil ialah Fiqh Muamalat (pensyarahnya Dato' Dr Hailani Muji Tahir) dan Usul Fiqh (Dr Hayatullah Laludin). Manakala satu subjek pilihan Jabatan ialah Sistem Ekonomi Islam ( Dr Abdul Ghafar Ismail). Bagi subjek pilihan luar Jabatan Syariah, saya memilih Kajian Musykil Hadith dan Nasakh (Dr Arif Nazri). Subjek Kaedah Penyelidikan pula merupakan subjek pra syarat bagi semua pelajar sarjana (dan Phd).

Kalau semester lepas, saya mempunyai keyakinan yang tinggi untuk lulus namun pada semester kali ini agak gusar sedikit. Tiga subjek yang saya kurang hadam iaitu Fiqh Muamalat, Sistem Ekonomi Islam dan Kaedah Penyelidikan. Ini kerana, subjek-sebjek ini agak baru bagi saya (walaupun saya punyai minat yang tinggi dalam dua bidang pertama).Harap mendapat bantuan sahabat saya Ustaz Azali ( Dato' Dr Hailani banyak memuji beliau ;) ). Ustaz Hamidi juga wajib membantu saya kali ini :p.Peperiksaan di dunia pun kita sudah gusar, apatah lagi nun di akhirat sana. Kita punyai nasib berbeza.

Kepada semua sahabat yang akan menduduki peperiksaan, semoga mendapat ketenangan dan dapat menjawab dengan baik.

p/s : saya masih punyai 2 assignments yang belum dihantar ngeh2..

3 comments:

ansorullah said...

ngeh2,,,,,

adik syira dah turunkan ilmu ya?

hehe, all d best.. semoga ALLAh permudahkan segala urusan

salmanfasiri said...

ilmu apa yang dimaksudkan ansorullah?

Insyirah said...

encik zauj, ilmu (ngeh ngeh ngeh) :P

p/s: tu kak syuhada orang kuala krai