Followers

:::KAwal TeKanan:::

Thursday, June 28, 2007

Adakah anda tahu dalam seminggu anda dibebani dengan pelbagai tekanan? Tekanan akan menjadikan kehidupan kita lebih mencabar.

Perubahan gen kita mengambil masa satu juta tahun. Secara psikologinya, manusia zaman sekarang sama dengan manusia 300 tahun dulu, tetapi manusia pada zaman sekarang berubah dalam masa yang singkat. Pada zaman ini, banyak kemudahan disediakan yang dapat memudahkan kerja seperti membasuh dan mengeringkan pakaian, kemudahan pengangkutan, penyediaan makanan dan kemudahan bekalan elektrik.

Bagaimanapun, ada sesetengah perkara yang boleh mendatangkan tekanan kepada kita seperti bil telefon, kesesakan, penambahan populasi, makanan tiruan, televisyen dan kesibukan jadual harian. Statistik mengesahkan lebih banyak keputusan dibuat dalam masa sehari berbanding keputusan yang dibuat dalam masa setahun. Tidak hairanlah kita sering mengalami tekanan.Apa yang anda boleh lakukan apabila berada pada puncak tekanan supaya ia tidak meninggalkan kesan kepada kesihatan, kegembiraan, dan kehidupan anda?

· Bersenam
Anda perlu bersenam untuk kebaikan hormon. Darah akan cepat mengalir jika anda berjalan dengan cepat dan ia dapat membantu kesihatan yang lebih baik.

Pemakanan
· Amalkan pemakanan yang betul Makanan segera yang mengandungi banyak gula tidak baik untuk kecerdasan otak dan tubuh badan. Amalan pemakanan yang betul dapat membantu minda untuk bertindak terhadap pelbagai benda, selain meningkatkan imunisasi supaya anda dapat berfikir dengan baik.

Kenal Pasti
· Sentiasa beringat Jangan biarkan tekanan menguasai diri anda. Kenal pasti situasi yang mendatangkan tekanan kepada anda. Anda akan dapat menangani tekanan itu bila anda sentiasa peka terhadapnya.

Luahan
· Meluahkan perasaan Sentiasa berkongsi dengan rakan mengenai tekanan yang dialami oleh anda. Anda tidak akan dibebani oleh tekanan bila anda sentiasa berkongsi dengan orang lain.

Jenaka
· Kekalkan sikap yang suka berjenaka.Sikap ini akan dapat membantu anda untuk menghilangkan tekanan yang dihadapi.

Bersyukur
· Sentiasa bersyukur dan berterima kasih.Sikap ini akan membantu anda untuk melakukan kerja dengan lebih baik.

Gembira
· Lakukan sesuatu yang menggembirakan Kesibukan menghalang untuk kita berseronok. Jika ada perkara yang menggembirakan, kita harus ambil peluang tersebut.

Tenang
· Sentiasa dalam keadaan tenang Bila anda mengalami tekanan, lari daripadanya selama beberapa jam untuk anda menenangkan diri seperti berjalan, bertafakur dan mencari tempat yang damai serta sunyi.

· Memudahkan urusan
Ringkaskan apa saja yang anda lakukan, jangan bebankan fikiran dengan perkara yang bukan-bukan.

· Mematikan televisyen
Elakkan daripada mendengar berita buruk yang boleh mendatangkan tekanan kepada anda.

· Tidur
Tidur yang mencukupi dapat membantu anda untuk menyelesaikan tekanan dengan lebih baik. Bila anda dapat menguasainya, tekanan yang dialami akan hilang.

· Minum air
Sistem dalam badan akan menjadi lebih stabil bila kandungan air dalam badan mencukupi.

Sebenarnya semua cara yang dinyatakan di atas ni adalah cara yang disyorkan oleh para pakar kesihatan Eropah. Bagi kita orang Islam ni, Allah dah ajar melalaui firmannya dalam Al Quran :

" Ingatlah!! dengan mengingati Allah akan menenangkan jiwa?"

JADI..BERZIKIR, BERTASBIH BERTAHMID, BERTAHLIL DALAM SETIAP PERKARA AKAN MEMBERI KETENANGAN HAKIKI BUAT KITA..YAKINLAH!!!

0 comments: